Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Kompletní dodávky a servis v plastikářském průmyslu

Zaměřujeme se na dodávky špičkových materiálů a výrobků pro plastikářský průmysl. Máme dlouholeté zkušenosti a kontakty nejen na českém plastikářském trhu.

4. 11. 2022

Odstranění kovových kontaminantů z plastové drti

Výchozí stav:

Plastové materiály se při recyklaci zpracovávají různými strojírenskými zařízeními (drtiče, mlýny atd.), a proto může podrcený plastový materiál kontaminován kovy (např. úlomky nožů z drtičů). Navíc se často kovové částice vyskytují přímo i základním plastovém materiálu (některé plastové díly bývají pokovené, mohou obsahovat zatavené kovové předměty apod.).

Problém:

Náš klient (výrobce plastové drti) neměl nikdy problémy s kontaminovaným vstupním materiálem, a proto považoval ochranu před kovovými kontaminanty za zbytečné plýtvání finančními prostředky. Nicméně nedávno vyprodukoval a prodal větší množství plastové drti z materiálu znečištěného kovovými příměsemi, což však bohužel odhalil až jeho odběratel při výrobě plastových předmětů z této drti. Následná masivní kvalitativní reklamace a nutnost úhrady vzniklých škod vedly našeho klienta k pořízení magnetického separátoru a separátoru kovů nemagnetických.


Řešení:

Po podrcení postprodukčních plastů je plastová drť pod tlakem dopravována v potrubí a následně padá samospádem v sektoru expedice. A v tomto místě jsme zabudovali magnetický roštový separátor MSS-MC LUX (s pěti neodymovými trubicemi generujícími indukci 18700 Gaussů), za který jsme ještě umístili separátor kovů Quicktron 03 R. Použitím kombinovaného separačního systému jsme zabránili proniknutí jakýchkoliv nežádoucích kovových částic do finálního produktu, a splnili tak požadavky našeho klienta.

Důvody použití magnetického separátoru MSS-MC LUX společně se detektorem kovů Quicktron 03 R:

  • Magnetický separátor MSS-MC LUX 200/5 kromě vysoké magnetické účinnosti disponuje i špičkovou ochranou magnetických jader (ochranný měch + systém trubka v trubce = prodloužená životnost celého zařízení).
  • Dalším důvodem k pořízení právě tohoto separátoru pak byl fakt, že k separátoru je na místě aplikace horší přístup (je umístěn poměrně vysoko), takže velkou výhodu pro klienta při čištění separátoru představovaly pojezdy, s jejichž pomocí lze velmi snadno při čištění separátoru vysunout magnetická jádra z ochranných trubic.
  • V obecnosti platí, že okolo 70 % všech kovových kontaminantů tvoří magnetické kovy - a ty je možno zachytit pomocí magnetického separátoru. A magnetický separátor je také podstatně účinnější z pohledu záchytu magnetických částic než detektor, protože zachytí i např. magnetický prach či otěr z potrubí (a to již od velikosti 1 mikrometru). Nicméně odběratelé našeho klienta kladou velmi vysoké požadavky na kvalitu finálních výrobků, a proto by odstranění pouze magnetických kovů z plastové drtě nepředstavovalo uspokojivé řešení. Za magnetický separátor jsme proto umístili ještě detektor kovů Quicktron 03 R a zajistili tak zachycení všech (jak magnetických, tak i nemagnetických) kovových kontaminantů.

Finanční přínosy našeho řešení pro klienta

Vzhledem k tomu, že náš klient definoval náklady na řešení zmíněné JEDINÉ reklamace ve výši přibližně 50 % celkové ceny celého nově pořízeného duálního separačního systému, je finanční návratnost investice extrémně rychlá.

Nahoru